Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
Αποδέχτηκαν οι δανειστές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας. Οι ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία και το point system για τις εταιρείες με παραβάσεις. Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό.
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Το νομoθέτημα έχει λάβει την έγκριση των θεσμών όπως σημείωσαν κυβερνητικές πηγές.
Το νομοσχέδιο έχει πέντε άξονες: ασφαλιστικές ρυθμίσεις, εργασιακά, διοικητικά θέματα του υπουργείου, διατάξεις για τα άτομα με αναπηρία και για τους κοινωνικούς λειτουργούς.
Στο ασφαλιστικό, οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα των μηχανικών και των δικηγόρων, ευνοϊκότερους όρους για την εξαγορά πλασματικών ετών από τους αγρότες, υπολογισμό της γονικής άδειας και των διαθεσιμοτήτων στη συντάξιμη υπηρεσία και η μη παραγραφή του δικαιώματος για σύνταξη στην περίπτωση που αυτό δεν ασκηθεί για τρία χρόνια.
Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται από το υπουργείο Εργασίας η θεσμοθέτηση του τρόπου επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών, καθώς προβλέπεται η επιστροφή τους αφού ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός με υπάρχουσες οφειλές.
Μετά από αίτημα των ελεύθερων επαγγελματιών θα υπάρξει διάταξη, βάσει της οποίας θα δίνεται δυνατότητα αυξημένων εισφορών για την αύξηση της σύνταξης.
Παράλληλα προβλέπεται ο περιορισμός της μείωσης των απολαβών σε περίπτωση πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο στο 30%, όπως ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αλλάζει και η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών για τις επικουρικές συντάξεις που κατατέθηκαν μετά την 1.1.2015. Η αλλαγή αφορά στις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το 2014, προκειμένου να υπολογίζονται σε αυτές το σύνολο των ποσών για το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.
Τα εργασιακά
Στα εργασιακά, το νομοθέτημα περιλαμβάνει τρία μέρη: α) αδήλωτη-υποδηλωμένη εργασία, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών πριν από την έναρξη του ωραρίου, ενώ point system για τις παραβάσεις, ώστε ανάλογα με το μέγεθός τους να επιβάλλεται και αντίστοιχη ποινή, αποκλεισμός από πάσης φύσεως δημόσια χρηματοδότηση των παραβατών και ηλεκτρονική δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζόμενων.
β) απλήρωτη εργασία, στο οποίο περιλαμβάνεται συντόμευση της εκδίκασης των διαφορών με την πρόβλεψη συγκεκριμένου χρονικού ορίου για την αρχική εκδίκαση της υπόθεσης, των αναβολών και την τελική απόφαση. Επίσης δίνει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο. Επίσης στις περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας με βάση το νόμο που πέρασε το καλοκαίρι, θα θεωρείται «βλαπτική καταγγελία της σύμβασης κατά του εργοδότη» ενώ θα μπορεί ο εργαζόμενος να εισπράττει επίδομα ανεργίας.
γ) επέκταση εργατικών δικαιωμάτων, κυρίως σε γυναίκες που μετέχουν σε διαδικασίες παρένθετης μητρότητας και υιοθεσίες.
Ειδική διάταξη θα υπάρξει για τη διευκόλυνση των ελεύθερων επαγγελματιών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, όπου εκεί θα περάσει και η σχετική δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων απασχόλησης για τους συγκεκριμένους αυτοαπασχολούμενους.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο σύμβασης του ΟΗΕ για την αναπηρία, ενώ θα μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ώστε να αναβαθμιστεί ο θεσμικός του ρόλος και να συντελέσει στον σχεδιασμό κοινωνικών πολιτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών που αποκλείονται από τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό σε έως και 120 δόσεις, ενώ τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται και η υπουργική απόφαση για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε εργοδότες που δηλώσουν τους απασχολούμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών και μετατρέψουν τη σύμβασή τους σε μισθωτή εξαρτημένη εργασία.
* Διαβάστε το νομοσχέδιο, την έκθεση του ΓΛΚ αλλά και την αιτιολογική έκθεση στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»
Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πηγή: http://www.euro2day.gr/