Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017
Στην απόσυρση άρθρων και σε μικρές αλλαγές συγκεκριμένων διατάξεων προχώρησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Αναλυτικά τι αλλάζει. Τι λέει η αντιπολίτευση.
Με αποσύρσεις άρθρων και διορθώσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Η συζήτηση στη Βουλή διεξάγεται σε έντονο κλίμα, με αντεγκλήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αρμόδιος τομεάρχης και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για αλλαγή της ουσίας του νόμου.
Λίγο νωρίτερα, η κ. Αχτσιόγλου είχε προχωρήσει σε νομοτεχνικές αλλαγές και αποσύρσεις συγκεκριμένων άρθρων. Είναι ενδεικτικό ότι η υπουργός απέσυρε ακόμη και την τροπολογία που κατέθεσε η ίδια χθες, σχετικά με την στοιχειοθέτηση δόλου του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ώστε ο εργαζόμενος να καλύπτει είτε την μη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας είτε το ατύχημα αυτό καθ’ αυτό.
Η τροπολογία αποσύρεται γιατί υπάρχουν θέματα που πρέπει να δούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε η υπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι παραμένει η υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής ιατρών εργασίας.
Επίσης, αποσύρθηκε το άρθρο 45 που ξεκαθάριζε ότι τυχόν ουσιαστικές μεταβολές στη σύμβαση ενός εργαζόμενου, θα είναι άκυρες αν δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση με τον εργοδότη, βάση κοινοτικής οδηγίας που κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 2006.
Εκτός νόμου μένει και η πρόβλεψη για αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση του Δημοσίου σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί ότι παραβαίνει την εργατική νομοθεσία. Ο αποκλεισμός από τις Δημόσιες Συμβάσεις εξαιτίας παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας όπως είπε η υπουργός, θα μπει στο Νόμο περί Δημοσίων Συμβάσεων.
Αλλαγές έγιναν και στη διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η τροποποίηση αφορά την υποχρέωση του εργαζόμενου να αποστείλει αρχικά εξώδικο στον εργοδότη του. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ο εργοδότης κερδίζει μια μικρή περίοδο, έως δέκα ημέρες που μπορεί να καταβάλλει τα δεδουλευμένα χωρίς να χρειαστεί η έκδοση διαταγής πληρωμής. Επίσης, δεν ισχύει η έκδοση διαταγής πληρωμής, άρα και η ευθύνη με την προσωπική περιουσία των επιχειρηματιών για μη καταβολή δεδουλευμένων ποδοχών, για τις Ανώνυμες Εταιρίες.
Ως προς την δυνατότητα ολιγοήμερου λουκέτου σε επιχειρήσεις που συστηματικά παρανομούν, προβλέπεται πλέον ότι στην περίπτωση που πρόκειται για αλυσίδα επιχείρησης, το κλείσιμο πραγματοποιείται μόνο στο υποκατάστημα που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και όχι στο σύνολο της επιχείρησης.
Τέλος, ο χρόνος για την υποχρέωση ηλεκτρονικής ειδοποίησης σε περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζόμενου, από 2 αυξάνεται σε 4.
Πηγή: www.euro2day.gr