Διάβασα ένα άρθρο με θέμα: «Η αλλαγή περνάει από τον δρόμο της συμμετοχής»

0

Καθισμένη στο γραφείο ακούω πρωί πρωί να χτυπάνε τα τηλέφωνα αναρωτιέμαι ποιος πελάτης είναι τι ζητάει πάλι; Ποιος θα μου ανακοινώσει ίσως, ότι  κάνει διακοπή εργασιών;

Έχω μία κούπα καφέ μπροστά μου και κοιτώντας έξω από το παράθυρο αναρωτιέμαι.

Γιατί με μεγάλωσαν οι γονείς μου με μία φράση :”να μορφωθείς , να πάρεις ένα πτυχίο, να γίνεις άνθρωπος”.

Άνθρωπος είσαι όταν έχεις πτυχίο ή όταν έχεις αξίες; Γιατί δε μας μεγάλωσαν με τη φράση: “να μορφωθείς ,να είσαι σωστός επαγγελματίας, να μπορείς να αντιδράς σε κάθε στραβό και να προσπαθείς να δίνεις λύσεις ,να συμμετέχεις;” Πόσες γενιές μεγάλωσαν με αυτή τη λογική;

Τώρα καταλαβαίνω ότι τελικά, δεν αξίζει να «χαλιέσαι» για όσα δεν έκανες ή δεν έκαναν για σένα οι άλλοι, αλλά για όσα δεν προσπάθησες ποτέ να κάνεις εσύ ο ίδιος.

Έγινα λογίστρια θεωρώντας ότι θα είμαι χρήσιμη, στους ανθρώπους και στους επαγγελματίες. Επειδή μου άρεσε να διαβάζω και να δίνω λύσεις. Επειδή πίστεψα ότι μπορώ μέσα από αυτό το επάγγελμα, να είμαι χρήσιμη στην κοινωνία. Μία κοινωνία που πάντα είχε προβλήματα και θέματα και πάντα θα αναζητάει τις λύσεις.

Και τελικά τι κατάφερα; Να γίνω άμισθος δημόσιος υπάλληλος, ο,τι δεν ήθελα , ο,τι απέφευγα μέχρι σήμερα, «φόρεσα το κουστούμι» με το ζόρι και κάθομαι σ’ ένα γραφείο και αναμένω πότε θα βγάλω την επόμενη φωτοτυπία.

Επέλεξα να κάνω ένα επάγγελμα, που δεν ήταν σεβαστό και αποδεκτό, αλλά ούτε έχει μέχρι και σήμερα, το  κύρος που του αρμόζει .

Ήθελα να πιστεύω, μία μέρα θα λένε είσαι ο λογιστής μου και θα το θεωρούν τόσο άξιο και τιμητικό, όσο όταν λένε είσαι ο δικηγόρος μου ή ο γιατρός μου.

Ήθελα να πιστεύω θα με θεωρούν συνεργάτη τους και όχι αναγκαίο κακό.

Θα πεις… Μα εκείνοι είναι επιστήμονες!

Τι είναι τελικά επιστήμη;

Ανατρέχω στο internet και διαβάζω:

«Ο όρος επιστήμη με την ευρεία έννοια αρχικά δήλωνε το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης. Ο πρώτος αυτός ορισμός διατυπώνεται στο έργο Θεαίτητος του Πλάτωνα όπου ένας από τους συνομιλητές αναφέρει ότι «εστίν Άιν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου», δηλαδή η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση….

Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος είναι πιο περιορισμένος και δηλώνει το σύστημα απόκτησης γνώσης με βάση την επιστημονική μεθοδολογία που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, καθώς και στην οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης…»

Άρα αναρωτιέμαι, όταν δεν έχεις άποψη και λόγο στα δρώμενα. Όταν καλείσαι να εφαρμόζεις αποφάσεις, δίχως ίχνος επιστημονικής μελέτης ή δεν σου αφήνουν το περιθώριο παρέμβασης με τις γνώσεις σου, για ποια επιστήμη μιλάμε;

Όταν παίρνεις μια απόφαση και έναν Νόμο στα χεριά σου και δεν μπορείς επίσημα να αντιδράσεις μέσω κάποιου φορέα, κάποιου οργανωμένου συλλόγου ή επιμελητηρίου, μέσω κάποιας οργανωμένης οντότητας. Για ποια επιστημονική αναγνώριση μιλάς βρε Μαρία;

Τελικά αποδέχεσαι αυτό που σου πασάρουν ρίχνεις κ εσύ το επίπεδο σου σαν άνθρωπος σαν επαγγελματίας; ή συμμετέχεις όπου και όπως μπορείς;

Μιας και είναι επίκαιρο οι εκλογές του ΟΕΕ παράδειγμα, πώς μπορείς εκεί να έχεις «φωνή»;

Θα πει κάποιος τι σχέση έχω εγώ με τον ΟΕΕ; Δεν είμαι μέλος, αλλά ακόμα και αν είμαι, δε με αφορά, δεν ασχολούμαι. Και όμως σε αφορά κάθε κοινό ,κάθε κίνηση που προάγει το επάγγελμα που θέλεις να αναδείξεις σε επιστήμη.

Σε αφορά κάθε σημείο αναφοράς, που καλούνται λογιστές, να κάνουν μελέτες για κρατικές υπηρεσίες.

Σε αφορά κάθε πόστο, που δε σε θάβουν κάτω από ένα τίτλο, αλλά σε ακούνε κ αν δεν σε ακούνε στην τελική είναι στο «χέρι» σου να σε ακούσουν.

Πάψε να σαι πίσω από έναν υπολογιστή, αμέτοχος να γκρινιάζεις σε post στο Face Book .

Στα δύσκολα εκεί που καλείσαι να αναδείξεις την επιστημονικότατα σου, να έχεις κριτήριο όχι κομματικό (σεβαστό και αυτό αλλά μακριά, από κάποιους από εμάς, τους «επιστήμονες») ή κριτήριο “ρουσφετιών” ο Μαυρογιαλούρος ωχριά μπροστά στους υποψηφίους που κρατάνε ως «επιστήμονες» excel με ονόματα και λίστες με χάρες.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν αλλάζουν τρόπο προσέγγισης «πελατών – ψηφοφόρων», έτσι κάνουν πάντα τόσα χρόνια, όσο και να το γελάμε πίνοντας τον καφέ μας.

Πάψε να ψηφίζεις με κριτήριο αν θα σε βολέψουν. Γιατί κάποια μέρα θα ξεβολευτείς από εκεί που κάθεσαι στο γραφείο σου και πίνεις τον καφέ σου.

Πάψε να θεωρείς ανούσιο να μη συμμετέχεις στις εκλογές, αλλά να απαιτείς μόνο λύσεις από ποιους;  Όσους επέλεξαν άλλοι να σε εκπροσωπήσουν;

Πάψε να έχεις κριτήριο το εγώ σου και βάλε κριτήριο το Εμείς, τους πολλούς τους ακούνε, τον έναν τον θεωρούν τρελό.

Πάψε να έχεις ως κίνητρο να ψηφίσεις  κάποιον  που σου πλήρωσε  μόνο την συνδρομή ή σου έδωσε την υπόσχεση για το μέλλον, όχι το δικό σου μέλλον, το δικό Του και μόνο.

Επιτέλους δώσε λίγο χώρο και χρόνο σε ότι σε αφορά και μην δίνεις εσύ πρώτος καμιά παράταση.

Την Κυριακή δώσε λίγο από το χρόνο σου και με την παρουσία σου, να πεις συγνώμη που λείπω τόσα χρόνια, αλλά τώρα είμαι εδώ και απαιτώ να με ακούσετε και εμένα .

Μετά πήγαινε ήρεμος και πλέον βεβαίως ότι κάτι έκανες κ εσύ, για έναν καφέ και να  εύχεσαι να αλλάξει κάτι και να αλλάξουν τα μυαλά κάποιων, που θεωρούν δεδομένη τη θέση τους και σίγουρες τις συνιστώσες τους.

Μην δίνεις παράταση σε κάθε τι που σε αφορά. Μην κλείνεις τα μάτια, γιατί απλά μετά δεν έχεις κανένα δικαίωμα να απαιτείς να σε ακούνε, μην ξανά διαμαρτυρηθείς, αν δεν έκανες και πάλι τίποτα.

Αφήνω την κούπα στο τραπέζι και παίρνω τηλέφωνο έναν συνάδελφο, μέλος του ΟΕΕ που δεν είχε σκοπό να ψηφίσει φέτος, τον καλώ για έναν καφέ την Κυριακή και παράλληλα κουβεντιάζουμε τα παραπάνω.

Τελικά καταλήγουμε να τα πούμε από κοντά ,αλλά πρώτα θα περάσουμε από το Ζάππειο * συμφωνεί με τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου και αλλάζει γνώμη, θέλει να συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές. Να δώσει το παρόν και να με εκπροσωπήσει  με την ψήφο του, όπως πολλούς άλλους συναδέλφους, που δεν έχουμε δικαίωμα ψήφου ως μη μέλη του ΟΕΕ, έστω και έτσι!

«Άλλωστε και οι δυο είμαστε αδειούχοι λογιστές μου λέει, τι έχουμε να χωρίσουμε;» ας το κάνουμε.

Καλή επιτυχία…!!!!

Ρέντζιου Μαρία – Λογίστρια-Φοροτεχνικός

ΠΗΓΗ: taxheaven.gr 07/12/2016

(Το κείμενο είναι αυτούσιο, οι επισημάνσεις δικές μου)

Ο Σύλλογός μας καλεί ΟΛΟΥΣ τους κατόχους Αδείας ΛΟΓΙΣΤΗ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ  να έρθουν στα * εκλογικά τμήματα του 2ου Π.Τ. Ανατολικής Μακεδονίας και να ενισχύσουν με την παρουσία τους και την ψήφο τους [οι έχοντες δικαίωμα] τους Υποψηφίους της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ Παράταξης Π.Ο.Φ.Ε.-Ε. .

Τους γνωρίζεται, δουλεύουν δίπλα σας και προσφέρουν καθημερινά τον χρόνο τους για την προώθηση λύσεων σε κοινά προβλήματα. Μέσα από τον Συνδικαλιστικό μας φορέα την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (που αποφάσισε την στήριξη της Π.Ο.Φ.Ε.-Ε. – Συνεργαζόμενες Δυνάμεις) , τον Σύλλογό μας (Το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε την στήριξη της ΠΟΦΕ-Ε), αλλά και μέσα από την εκπροσώπησή μας στην Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε. και το 2ο Π.Τ. του Ο.Ε.Ε.

Γιατί πολύ απλά Συνάδελφοι ΜΟΝΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να βελτιώσουμε τις συνθήκες της δουλειάς μας και της ζωής μας.

Αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου την Κυριακή και βοήθησε να αλλάξει το πρίσμα αυτών που μας κοιτάνε από “ψηλά” και θέλουν να συνεχίσουν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς επιστρατεύοντας ακόμη μια φορά όλον τον κομματικό και συνδικαλιστικό τους (κυρίως Εφοριακούς) μηχανισμό .

Εμάς δεν μας υποχρεώσε κανείς….. παρά μόνον η ευθύνη του να αγωνισθούμε ΕΜΕΙΣ για ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ. Η παρουσία σας και η ψήφος σας θα μας δώσει την δύναμη να πραγματοποιήσουμε όλους τους ΚΟΙΝΟΥΣ ΜΑΣ στόχους.

4.ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΕ) ΣΕΡΡΩΝ
Σέρρες-Μεραρχίας 14,Γραφείο Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας
5.ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ(ΠΕ) ΔΡΑΜΑΣ

Δράμα- Διοικητήριο Π.Ε. Δράμας, αίθουσα «Δραμινών Πολιτών» ,1ης Ιουλίου 1(2ος όροφος)

6.ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ(ΠΕ) ΚΑΒΑΛΑΣ

Καβάλα-ΠΕ Καβάλας, αίθουσα ΠΣΕΑ, Εθνικής Αντίστασης 20 (2ος όροφος).

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker