Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η ερμηνευτική εγκύκλιος του νέου ασφαλιστικού νόμου που αφορά στα άρθρα 38 και 39 του νόμου αυτού (φυσικά και για τα άλλα σημαντικά άρθρα του νόμου). Παρόλο που ο ν. 4387/2016 δημοσιεύθηκε στις 12.5.2016, μέχρι και σήμερα —έξι μήνες μετά— δεν έχει κοινοποιηθεί η εν λόγω εγκύκλιος, με αποτέλεσμα τόσο οι επιχειρηματίες, όσο κι εμείς οι λογιστές να μην γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι για τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τα άρθρα αυτά του νόμου «Κατρούγκαλου».
Επί καθημερινής βάσεως δεχόμαστε βομβαρδισμό ερωτημάτων από τους πελάτες μας γύρω από το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού και καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις για το πώς θα υπολογιστούν οι εισφορές, ποια μορφή εταιρείας θα είναι συμφέρουσα, κ.λπ. Όμως, δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με βεβαιότητα, αφού δεν έχουμε στα χέρια την ερμηνευτική εγκύκλιο, γεγονός που δημιουργεί διάφορα ζητήματα, ανασφάλεια, πίεση, ακόμη και ένταση στις σχέσεις με τους πελάτες των γραφείων μας.
Ταυτόχρονα, η καθυστέρηση έκδοσης και κοινοποίησης της εγκυκλίου έχει ως αποτέλεσμα να δίνονται —με επιφύλαξη πάντα — διάφορες ερμηνείες τόσο από μας τους λογιστές, όσο και από νομικούς και άλλους ερμηνευτές των διατάξεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες κινήσεις για ορισμένους, επιλογή λανθασμένων εταιρικών σχημάτων, μετατροπή εταιρειών ή ακόμη και απώλεια πελατών (αντιλαμβάνεται ο καθένας τι εννοώ).
Ρωτώ λοιπόν και περιμένω μια απάντηση από τους υπεύθυνους: Γιατί εδώ και έξι μήνες δεν έχει κοινοποιηθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος για τα σημαντικά αυτά άρθρα που ανέφερα ανωτέρω;
Για πολλοστή φορά ο μαχόμενος λογιστής βρίσκεται μετέωρος και καλείται να ασκήσει με συνέπεια το επάγγελμά του μέσα σε ένα θολό και ασαφές τοπίο, χωρίς ωστόσο να ιδρώνει το αυτί των ιθυνόντων. Το έργο όμως είναι γνωστό και το έχουμε ξαναδεί.
Πάλι θα τρέχουμε στα τέλη του χρόνου, μετά την έκδοση της εγκυκλίου, για να αλλάξουμε διάφορα εταιρικά σχήματα μετά από τις απαιτήσεις των πελατών μας, έτσι ώστε να πληρώνουν λιγότερες εισφορές.
Πάλι θα δεχθούμε τεράστιο φορτίο άγχους για να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας, αφού βεβαίως πρώτα μελετήσουμε και την εγκύκλιο που θα κοινοποιηθεί.
Πάλι θα ασχολούμαστε τέλη του χρόνου με τις διαδικασίες διακοπής εργασιών για εταιρείες και επαγγελματίες, αφού όπως διαφαίνεται πολλοί είναι αυτοί που δεν θα μπορούν να αντέξουν στο τοξικό περιβάλλον που συντίθεται από τη φορολογική και την ασφαλιστική λαίλαπα.
Ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν θα σας κουράσω, τα γνωρίζετε άλλωστε τα προβλήματα από πρώτο χέρι κι σεις (στους συναδέλφους αναφέρομαι φυσικά).
Είναι λυπηρό να ζούμε τέτοιες καταστάσεις και πρέπει να πάψει αυτό το νοσηρό φαινόμενο. Στο κάτω κάτω όταν νομοθετείς πρέπει να είσαι εκ των προτέρων έτοιμος για την ερμηνεία του νόμου και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, την πρακτική εφαρμογή του, αλλά κυρίως για τις επιπτώσεις των διατάξεων στον επιχειρηματικό κόσμο. Αν δεν είσαι έτοιμος ως νομοθέτης για όλα αυτά, τότε ας αναλάβεις και τις ευθύνες της κωλυσιεργίας…
Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι πιστεύω πως ακόμη και μετά την ερμηνεία των επίμαχων διατάξεων από το αρμόδιο υπουργείο, δεν θα λυθούν όλα τα θέματα και θα υπάρξουν νέες ασάφειες.
Πηγή: Taxheaven