Επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ για το ΟΠΣ-ΣΕΠΕ

0

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΏΝ ΒΙΟΤΕΧΝΏΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 46 – 104 33 ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ. 210 3816600 – FAX: 210 3820735 – http://www.gsevee.gr – E-mail: gsevee@gsevee.gr

Α.Π.: 33992
Προς:
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Γ. Κατρούγκαλο

Κοινοποίηση:
Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ
κ. Ι. Σούκο
Θέμα: ΟΠΣ ΣΕΠΕ

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την ΥΑ 34331/Δ9.8920/2016 (ΦΕΚ Β 2458/10-08-2016) και την σχετική παράταση εγγραφής, ξεκινά από 1/11/2016 η λειτουργία του ΟΠΣ ΣΕΠΕ με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών του ΣΕΠΕ.
Είναι προφανώς ότι κάθε απλούστευση διαδικασιών δεν μπορεί πάρα να αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν ώστε το ΟΠΣ ΣΕΠΕ να λειτουργεί πράγματι ως ένα πληροφοριακά σύστημα που μειώνει το διοικητικό και γραφειοκρατικό κόστος συμμόρφωσης.
Μεταξύ άλλων έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Εξ όσων γνωρίζουμε για την ολοκλήρωση κάποιων διαδικασιών όπως πχ της δήλωσης πίνακα προσωπικού γίνεται με την ΓΓΠΣ σε πραγματικό χρόνο. Εάν κάποια δεδομένα δεν ταιριάζουν, τότε η ηλεκτρονική διαδικασία δεν ολοκληρώνεται. Αυτό ενέχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο επιβολής προστίμου για εκπρόθεσμη δήλωση για τον λόγο μάλιστα ότι κάποια προσωπικά στοιχεία δεν έχουν δηλωθεί με ακρίβεια σε κάποιο από τα πληροφοριακά συστήματα. Θα πρέπει συνεπώς κατ’ αρχάς να δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας εφόσον όλα τα ουσιαστικά πεδία είναι ακριβή και ακολούθως να γίνεται ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι δυνατόν να μην ολοκληρώνετε μια διαδικασία επειδή είναι λάθος γραμμένο ένα όνομα πχ. Θα πρέπει επιτέλους το κύριο σημείο διασταύρωσης να είναι κάποιος μοναδικός αριθμός όπως πχ το ΑΦΜ για την απόκτηση του οποίου είναι υπεύθυνος ο κάθε πολίτης που έχει παράλληλα και την υποχρέωση να δηλώσει τα προσωπικά του στοιχεία ορθά.

→ Φαίνεται ότι με το νέο έτος ή και νωρίτερα υποχρέωση εγγραφής στο ΟΠΣ ΣΕΠΕ θα έχουν και οι επιχειρηματίες – αυτοαπασχολούμενοι που δεν απασχολούν προσωπικό. Από πού προκύπτει αυτή η υποχρέωση, γιατί είναι απαραίτητη και που αποσκοπεί; Γιατί θα πρέπει δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι να αποκτήσουν άλλον έναν κωδικό, άλλη μια διοικητική υποχρέωση συμμόρφωσης και πως αυτό απλουστεύει και μειώνει το διοικητικό και γραφειοκρατικό κόστος συμμόρφωσης;

→ Υπάρχει μια φήμη ότι στο νέο ΟΠΣ ΣΕΠΕ θα πρέπει να δηλώνονται και τα συμβοηθούντα μέλη. Το συμβοηθούντα μέλη ή οι βοηθοί οικογενειακών επιχειρήσεων στην παρούσα συγκυρία αποτελούν σημαντικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής και συγκράτησης της ανεργίας και δεν θα πρέπει αυτό να διαταραχτεί δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια και επιπρόσθετο διοικητικό κόστος συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις αυτές που στο σημερινό εξαιρετικά περιορισμένο οικονομικό περιβάλλον δεν επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αλλά να επιβιώσουν.

→ Χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα λειτουργίας μόνιμου λογιστηρίου έχουν αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης με επαγγελματίες φοροτεχνικούς – λογιστές που γνωρίζουν το αντικείμενο, ενημερώνονται συνεχώς και υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις αυτές αναλαμβάνοντας να ολοκληρώσουν τις όποιες διοικητικές υποχρεώσεις συμμόρφωσης στα ασφαλιστικά θέματα. Φαίνεται πως με την λειτουργία του ΟΠΣ ΣΕΠΕ αντί να διευκολυνθεί αυτή η σχέση εμποδίζεται. Αυτό θα πρέπει να αντιστραφεί γιατί:

– ακόμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα ότι το ΟΠΣ ΣΕΠΕ θα είναι τόσο φιλικό προς τον χρήστη ώστε να αλλάξουν κάποιες συνήθειες
– εκτιμάται άτι το 20% των ελλήνων πολιτών ηλικίας 35-64 δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι στην χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και internet. Επειδή πιθανότατα αρκετοί από αυτούς είναι επιχειρηματίες είναι προφανές ότι για αυτούς η αξιοποίηση κάποιου επαγγελματία λογιστή είναι ίσως η μοναδική αξιόπιστη λύση
– σε κάθε περίπτωση είναι δικαίωμα του κάθε επιχειρηματία συνεργάζεται με επαγγελματία λογιστή αναλαμβάνοντας παράλληλα και και το ρίσκο. Οτιδήποτε άλλο περιορίζει την προαναφερομένη ελευθερία είναι ένα περιττό εμπόδιο.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν έχουμε πειστεί ότι το ΟΠΣ ΣΕΠΕ θα λειτουργήσει εποικοδομητικό. Ως εκ τούτου θα θέλαμε μια συνάντηση μαζί μας για να σας εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας. Εν αναμονή της θετικής ανταπόκρισης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΑΣΗΣ

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker