Π.Ο.Φ.Ε.Ε.: «Νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην συζήτηση με τους θεσμούς»

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Ιουλιανού 42 – 46 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ.104 34 – Τηλ.: 210-8253445 – FAX: 210-8253446
E – mail: pofee@otenet.gr
Ιστοσελίδα: www.pofee.gr

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2016
Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 029

Προς
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κοινοποίηση
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη
Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Θέμα: «Νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην συζήτηση με τους θεσμούς»

Ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα παρθούν στις συζητήσεις με τους θεσμούς, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. επαναφέρει στην δημοσιότητα τα θέματα τα οποία έχουν τεθεί στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθώς και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τα οποία κρίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες:

Φοροδιαφυγή

1. Από συστάσεως της η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προτείνει την καθιέρωση μαθήματος φορολογικής συνείδησης στα σχολεία ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν την κοινωνική υφή και ανάγκη της απόδοσης των φόρων και όχι την αποφυγή τους ως «ηρωική πράξη».

2. Ανεξαρτητοποίηση του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του χωρίς πιέσεις και επηρεασμούς προς το συμφέρον όλων μας.

3. Άμεση δημιουργία επιτροπής που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στους δύο νέους νόμους 4172/2013 και 4174/2013 με συμμετοχή της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Φορολογικές διαδικασίες – Διόρθωση αδικιών – Προθεσμίες για το φορολογικό έτος 2015 και επόμενα

Προτείνουμε – Επισημαίνουμε:

1. Νομοθετική τροποποίηση επίσης χρειάζεται και η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2015 (δηλώσεις που υποβάλλονται ήδη εντός του τρέχοντος έτους 2016) από 30/4 σε 30/6. Σε κάθε περίπτωση να προστίθεται ως «διόρθωση» ίσο χρονικό διάστημα με την τυχόν καθυστέρηση από 1η Φεβρουαρίου μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του συστήματος υποβολής δηλώσεων. Για παράδειγμα ήδη σήμερα – που σας υποβάλλουμε το παρόν – δεν έχει λειτουργήσει η εφαρμογή.

Μια ρεαλιστική ημερομηνία δεδομένου και του όγκου των υποχρεώσεων του κλάδου θα ήταν να οριστεί μέχρι 30/6 καθ’ ότι ο όγκος των φορολογικών δηλώσεων υπερβαίνει τα 6.000.000.

Επίσης, μεγάλο μέρος των δηλώσεων περιέχει και αγροτικά εισοδήματα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με Δελτίο Τύπου, ανακοίνωσε ότι θα αναρτηθούν οι επιδοτήσεις για το υπόλοιπο του 2015 μέσα στον Απρίλιο, γεγονός που μετατοπίζει αυτόματα κατά ένα μήνα ακόμα αυτές τις δηλώσεις.

Οι Φορολογούμενοι πρέπει να ενημερωθούν με διαφημιστικά ότι ξεκινάει η υποβολή δηλώσεων διότι ένα από τα προβλήματα είναι η μη έγκαιρη παρουσία τους στα γραφεία μας με αποτέλεσμα να υπάρχει όγκος συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες. Σε περίπτωση ασφυκτικών πιέσεων των ημερομηνιών τα γραφεία θα επιλέξουν να εξυπηρετήσουν τους μόνιμους πελάτες και όχι όλους.

Θα πρέπει να δοθεί το κίνητρο των….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 

44. Το πρόστιμο του άρθρου 54 παρ. 1 των 100,00€, για δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα κλπ, πρέπει να μηδενισθεί ή να γίνει το πολύ 30€, ενώ για τις μηδενικές δηλώσεις – καταστάσεις να μην υπάρχει καθόλου πρόστιμο.

45. Διατάξεις του άρθρου 54 παρ. 2, τελευταίο εδάφιο: «Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφ’ όσον η αρχική σχετική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα»: Η διάταξη αυτή πρέπει να τροποποιηθεί και να συμπεριλάβει και εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όταν έχει προηγηθεί εμπρόθεσμη αρχική.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

ο Πρόεδρος
Καμπάνης Βασίλειος

ο Γενικός Γραμματέας
Σταυρουλάκης Κων/νος

ο Α’ Αντιπρόεδρος
Μουζάκης Αντώνιος

ο Β’ Αντιπρόεδρος
Πάτσιας Χρήστος

ο Οικονομ. Επόπτης
Καρκαντός Γεώργιος

η Αν. Γεν. Γραμματέας
Τσιώρα Ανδρομάχη

ο Εφ. Δημ. Σχέσεων
Χριστόπουλος Γεώργιος

τα Μέλη
Πανίδης Αβραάμ
Πατέλης Νικόλαος
Γρηγορίου Θωμάς
Σιδερίδης Αστέριος

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker