Υποκρύπτει φορολογία το νέο ασφαλιστικό – Κοινή συνέντευξη τύπου επιστημονικών Φορέων και Ελευθέρων επαγγελματιών

0

Κοινή συνέντευξη τύπου επιστημονικών Φορέων και Ελευθέρων επαγγελματιών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για το ασφαλιστικό

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 19/1/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή συνέντευξη τύπου επιστημονικών Φορέων και Ελευθέρων επαγγελματιών για το ασφαλιστικό

Την απόφασή τους για ενότητα και αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να αποσυρθεί το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα που οδηγεί στην οικονομική και επαγγελματική τους εξόντωση, επανεβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας και των ελεύθερων επαγγελματιών, σε κοινή συνέντευξή τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Εκπρόσωποι των Φορέων κατήγγειλαν το ως άνω προσχέδιο ως αναξιόπιστο επικίνδυνο, φοροσειπρακτικό και μη βιώσιμο και κάλεσαν όλους τους συναδέλφους τους στη συγκέντρωση της Πέμπτης στα Προπύλαια και τη πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Βασίλειος Αλεξανδρής., τόνισε: «Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τις πραγματικές επιδιώξεις του ασφαλιστικού προσχεδίου και τη βάση στην οποία στηρίζεται, καθώς δεν μπορείς να απαιτείς εισφορές χωρίς να υπάρχει προηγούμενη αναλογιστική μελέτη με συγκεκριμένους αριθμούς που να αποτελούν μια κάποια λογική βάση για την επιβολή τους. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει καμία μελέτη με αριθμούς, ο μέχρι τώρα διάλογος με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Για τον «παραλογισμό» των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα με τις εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν οι Δικηγόροι, εάν ισχύσει η κυβερνητική πρόταση.

Συγκεκριμένα:

1.Ενας δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα μηδέν και από τη πρώτη ημέρα εγγραφής του στον ΔΣΑ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές.

2.Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιεςς εισφορές.

3.Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 5.887 ευρώ.

4.Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει για ασφαλιστικές εισφορές 7.810 ευρώ.

5.Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 11.555 ευρώ για εισφορές.

6.Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για ασφαλιστικές εισφορές 20.000 ευρώ.

7.Τέλος, Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει για ασφαλιστικές μόνο εισφορές, το ποσό των 27.158 ευρώ.

Ο κ. Αλεξανδρής παρατήρησε ότι εκτός των ασφαλιστικών εισφορών, οι δικηγόροι επιβαρύνονται με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ, ΦΠΑ 23% και προκαταβολή φόρου 75%.

Συνυπολογίζοντας το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων στο δικηγορικό εισόδημα, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, έδωσε ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα:

Νεαρός δικηγόρος με 10 έτη δικηγορίας και εισόδημα 20.000 ευρώ, μέχρι την τελευταία ημέρα του 2015, επιβαρύνεται με φόρο 26%, τέλος επιτηδεύματος, εισφορές ΤΑΝ, ΤΕΑΔ, εισφορά ΟΑΕΔ, εισφορά αλληλεγγύης. Αυτές οι επιβαρύνσεις αφαιρούν από το εισόδημά του το ποσό περίπου των 11.000 ευρώ, ήτοι 54.19% του εισοδήματος.

Με το κυβερνητικό προσχέδιο και με δεδομένο ότι η φορολόγηση αυξάνεται από 26% στο 29%, ο ίδιος δικηγόρος με το εισόδημα των 20.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί συνολικά, δηλ. για ασφαλιστικές εισφορές και φόρο, με περίπου 14.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι του αφαιρείται πλέον το 69% του εισοδήματός του.

«Στον παραπάνω υπολογισμό, δεν λαμβάνουμε υπόψη τυχόν άλλες επιβαρύνσεις του δικηγόρου από ΕΝΦΙΑ, συμπλήρωσε ο κ. Αλεξανδρής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στις υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών, υποκρύπτεται φορολογική πρόθεση της κυβέρνησης.

«Συνεπώς», τόνισε, «ο δικηγόρος βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και οδηγείται στην έξοδο από το επάγγελμα και στις μαύρες ζώνες της οικονομίας».

«Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Μοιραία εξέλιξη αυτού του προσχεδίου είναι να ναυαγήσει. Οι εισφορές δεν θα καταβάλλονται όχι από διάθεση ανυπακοής αλλά γιατί δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ενας νόμος που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τη κοινωνική πραγματικότητα δεν θα είναι βιώσιμος γιατί δεν είναι αξιόπιστος».

«Εάν κάποιος νομίζει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι το αστείρευτο ορυχείο από το οποίο μπορούν να αντλούν πηγές για να καλύπτουν άλλες ανάγκες, έχουν διαπράξει μέγιστο λάθος. Υπάρχει ενότητα, διάθεση και προγραμματισμός για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.

«Δίνουμε ένα κοινό αγώνα για εξασφαλίσουμε την δυνατότητα της επιβίωσής μας, για να μην κλείσουμε και μείνει ξαφνικά η χώρα χωρίς επιστημονικό προσωπικό», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός. «Εάν εφαρμοσθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, την επόμενη ημέρα δεν θα μπορούμε να ασκούμε το επάγγελμα», συμπλήρωσε.

«Φοροασφαλιστικό» χαρακτήρισε το επίμαχο προσχέδιο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος, ο οποίος τόνισε ότι μειώνεται ο αριθμός των 70.000 ιατρών πανελληνίως καθώς πολλοί πλέον και ιδίως οι νέοι γιατροί, αναζητούν τη τύχη τους στο εξωτερικό.

Για προσχέδιο ασφαλιστικού, με φοροεισπρακτικά μέτρα και επιβολή κεφαλικού φόρου μίλησε ο πρόεδρος του οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κ. Κόλλιας ενώ ο κ. Κ. Λουράντος, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το αποκάλεσε αντιαναπτυξιακό, άδικο και τιμωρητικό προσθέτοντας ότι για τις ρυθμίσεις του, που ενισχύουν έμμεσα τη φοροδιαφυγή, δεν ρωτήθηκαν προηγουμένως, η κοινωνία και οι φορείς.

Αύριο, Τετάρτη 20/1/2016, έχουν κληθεί για ενημέρωση στο ΤΕΕ, όλοι οι βουλευτές, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιείται νέα σύσκεψη για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων με συμμετοχή και άλλων φορέων όπως η ΓΣΕΕ, η ΕΣΗΕΑ κ.α

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των άλλων φορέων που συμμετέχουν στη κοινή δράση επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση του επίμαχου προσχεδίου.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι φορείς:

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ενωση Ελλήνων Χημικών, Ενωση Φοροτεχνικών Ελλάδος, Ενωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker