Αίτημα για συμπληρώσεις στοιχείων στο Ε9 χωρίς πρόστιμα μέχρι 31/01/2016 – προς τον Αναπληρωτή Υπουργό κο Τρύφωνα Αλεξιάδη

0

Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Καβάλας
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
ΟΜΟΝΟΙΑΣ 161 – Καβάλα * Τηλ.2510-831667,fax 2510-224698 *e-mail: nikos.patelis@eges.gr
Αριθμός απόφασης Πρωτοδικείου Καβάλας 410/03-12-1999 και αριθμός καταχώρησης 11/21-2-2000

Αρ.Πρωτ. 333/10-11-2015

Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό κο Τρύφωνα Αλεξιάδη
Κοινοποίηση :
 Αναπληρωτή Γ.Γ.Δ.Ε. κο Ι.ΜΠΑΚΑ
 Προϊστάμενο Δνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου
 Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
 Ο.Ε.Ε.

ΘΕΜΑ: Αίτημα για συμπληρώσεις στοιχείων στο Ε9 χωρίς πρόστιμα μέχρι 31/01/2016

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α., πολλοί φορολογούμενοι μόνοι τους ή μέσω Λογιστικών – Φοροτεχνικών γραφείων, υποχρεούνται να προβούν σε διορθώσεις που επισημαίνονται από το σύστημα, κυρίως σε αγροτεμάχια του πίνακα ΙΙ του Ε9, καθώς ζητείται ο «μοναδικός εντοπισμός» του ακινήτου στον (ακόμη ελλειπή & σε πολλές περιοχές του Νομού μας π.χ. στο Παληό του Δήμου Καβάλας μια περιοχή εντός σχεδίου οικιστικής χρήσης κύριας κατοικίας δεν υπάρχει η ονομασία οδών ούτε τα Ο.Τ.) χάρτη του συστήματος.

Για ΟΛΑ αυτά όταν είχαν δηλωθεί αρχικά (τα περισσότερα από το 2005) δεν υπήρχε στο σύστημα μοναδικός εντοπισμός ώστε να δηλωθούν ορθά βάσει και των αναγκαίων πρόσθετων στοιχείων.

Το αυτό συμβαίνει με το κτηματολόγιο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές καθώς διαπιστώνονται σωρεία μικρο-συμπληρώσεων ή διορθώσεων κυρίως σε αγροτεμάχια τα οποία πριν το 2013 δεν είχαν και φόρο ακινήτων.

Προκειμένου λοιπόν να τακτοποιηθεί η εικόνα της ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με τον ΝΕΟ σχεδιασμό του εντύπου που ζητάει και πρόσθετα στοιχεία, πρέπει οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ετών 2014 και παλαιότερα για ακίνητα ήδη καταχωρημένα με τα τότε αναγκαία δεδομένα και παρά του ότι υπήρξαν αρκετές ευκαιρίες για διορθώσεις έκτοτε.

Το σύστημα κακώς τις θεωρεί «εκπρόθεσμες – τροποποιητικές» με αποτέλεσμα να βεβαιώνεται πρόστιμο 100€ αδιάφορο να προκύπτει ή όχι φόρος για καταβολή ενώ συνήθως η διαφορά στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι ελάχιστα θετική ή αρνητική, έτσι παρατηρούμε για 1€ ή 2€ φόρο να έχουμε και 100€ πρόστιμο.

Εύλογα οι φορολογούμενοι αδυνατούν να καταβάλλουν παράλογες επιβαρύνσεις για συμπλήρωση δεδομένων που εκ των υστέρων απαιτεί το «σύστημα» για να προσδιορίσει με ποιο ακρίβεια την τιμή ζώνης και την αξία όλων των ακινήτων.

Ως εκ τούτου μας δηλώνουν προφορικά ότι δεν επιθυμούν να την υποβάλλουν.

Κύριε Υπουργέ,
Απαιτείται να ληφθεί πολιτική απόφαση αν θέλουμε κάποια στιγμή να αποκτήσουμε σωστό περιουσιολόγιο ακινήτων .
Όταν το Δημόσιο «απαιτεί» διορθώσεις δεν είναι δίκαιο να επιβάλλει πρόστιμα «εκπροθέσμου» ειδικά και σε περιπτώσεις που χιλιάδες ακίνητα είχαν καταχωρηθεί σε χειρόγραφα Ε9 που δεν πέρασαν στο σύστημα ποτέ και ξανα-καταχωρούνται.
Προτείνουμε λοιπόν, να μας δώσετε την δυνατότητα μέχρι 31/01/2016 και χωρίς την επιβολή προστίμων να κάνουμε τις διορθώσεις αυτές , ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει πλήρη και σωστή αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων για τον αναγκαίο σωστό σχεδιασμό του νέου φόρου που σχεδιάζετε.

Σας επαναλαμβάνουμε την επισήμανσή μας ότι γινόμαστε μάρτυρες άδικων και παράλογων προστίμων που επιβάλλονται για κάθε ενδιάμεσο έτος μέχρι την ημέρα υποβολής σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμα του εντύπου μεταβολών για ακίνητη περιουσία Ε9 για λογαριασμό θανόντα στην Δ.Ο.Υ. (έλεγχος 5ετίας ΕΝΦΙΑ)
Αν κάποιος πέθανε το 2015 – έχουμε κτηματολόγιο ή αποδοχή διαθήκης) και δεν έχει δηλωθεί κάποιο ακίνητο ή υπάρχει δηλωμένο με λάθος π.χ. από το 2010 ή το 2005 θα μπουν πρόστιμα για 2011,2012,2013,2014,2015 (40€+40€+40+100+100=320€) ;
Το Ε9 ΠΡΕΠΕΙ να υποβάλλεται ΜΙΑ φορά από εκεί και μετά η ΓΓΠΣ πρέπει να υπολογίζει αυτόματα τις αλλαγές για τα επόμενα έτη.
To ίδιο θα ισχύσει και στις ηλεκτρονικές μεταβολές που έγιναν με επανάληψη σε πάνω από μία χρήση;
Αυξημένη γραφειοκρατία με 4 (ακόμη και περισσότερες) υποβολές Ε9 για ένα ακίνητο και ισάριθμα πολλαπλάσια προστίμων.
Δεν γνωρίζουμε αν είναι λάθος η ερμηνεία αλλά είναι γεγονός και πρέπει να δοθεί δίκαιη λύση. Όλη η Ελλάδα είναι με ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί κατά την απόκτησή τους αιτία θανάτου και τα τελευταία χρόνια με το κτηματολόγιο γίνονται πληθώρα συμβολαίων και τροποποιητικών Ε9 σε ένα ή περισσότερα Φ.Π. για το ίδιο ακίνητο.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος           Η Γ. Γραμματέας
Νικόλαος Πατέλης Γεωργία Εμινίδου

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker