Από τον αδελφό Συναδέλφου (προγραμματιστή) που έπαθε ζημιά από χάκερ που μπήκε στον ΗΥ του μέσω email λάβαμε τις ακόλουθες οδηγίες προς αποφυγή δικών σας μελλοντικών
προβλημάτων:
= = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Προσοχή στο άνοιγμα των email!
Κυκλοφορούν μηνύματα τα οποία στέλνονται ως invoice, FedX ή Fedex, πληρωμές κτλ! Μη ξεχνάμε ότι στόχος των hackers, είναι να μας ξεγελάσουν! Έχοντας αυτόν τον σκοπό θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσω για να το πετύχουν!
ΔΕΝ ανοίγουμε ποτέ ένα μήνυμα αν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα και το περιεχόμενο του μηνύματος.
Τα μηνύματα περιέχουν είτε συνημμένα με παραπλανητικό τύπο αρχείων δηλαδή <name>.pdf, <name>.doc, <name>.docx, <name>.xls, <name>.xlsx κτλ αλλά στην ουσία είναι εκτελέσιμα <name>.exe για παράδειγμα <name>.pdf.exe που είναι προγράμματα με σκοπό το να κάνουν ζημιά στο σύστημα σας!
1.ΔΕΝ κάνουμε ποτέ αποθήκευση (Save) συνημμένων αρχείων αν δεν είμαστε σίγουροι για το τι είναι, και από ποιόν είναι, δηλαδή αν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα, το περιεχόμενο και φυσικά αν δεν περιμένουμε κάτι από αυτόν.
2.ΔΕΝ κάνουμε κλικ σε κουμπιά η συνδέσμους που δεν ξέρουμε !
Μπορεί να έχει ένα κουμπί ή έναν σύνδεσμο και να λέει “δες που είναι το δέμα σου” και αν κάνουμε κλικ να μας κατεβάσει έναν ιό – κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να είναι καταστροφικός για το σύστημά μας κτλ κτλ. Επίσης ακόμα και αν δείτε ένα Link της μορφής www.<name>.com για παράδειγμα www.google.com και κάνετε κλικ μπορεί να έχει ρυθμιστεί να ανοίγει έναν ιό. Γενικότερα δεν είναι όλα ότι βλέπουμε!
3.Σε περίπτωση που μολυνθείτε κατεβάζοντας ένα αρχείο, και το καταλάβετε, αποσυνδέσετε τον υπολογιστή από το Internet και έπειτα απενεργοποιήστε τον υπολογιστή. Αν δεν κλείνει απενεργοποιήστε τον ακόμα και με βίαιο τρόπο το συντομότερο δυνατό. (Αφαίρεση καλωδίου τροφοδοσίας από την πρίζα, αφαίρεση μπαταρίας, απενεργοποίηση UPS)
Τρόποι αποσύνδεσης του υπολογιστή από το Internet.
Για οικιακούς χρήστες:
1. Αν είμαστε συνδεδεμένοι καλωδιακά: Αφαιρούμε το καλώδιο του δικτύου.
2. Αν είμαστε συνδεδεμένοι ασύρματα: Απενεργοποιούμε την ασύρματη κάρτα δικτύου (WIFI) από το Laptop μας ή από το Desktop.
3. Αν έχουμε πρόσβαση στο Router – Modem το απενεργοποιούμε εντελώς βγάζοντας το από την πρίζα.
Για χρήστες σε εταιρίες:
Βήμα 1.1 Ισχύουν τα ίδια με τα παραπάνω
Βήμα 1.2 με επιπλέον την απενεργοποίηση του κεντρικού switch δικτύωσης και των δευτερευόντων, καθώς και την απενεργοποίηση των Διακομιστών (Server), και υπολοίπων υπολογιστών.
Βήμα 2. Φυσικά μετά το βήμα (1.1) ενημερώνετε τον υπεύθυνο IT εφόσον υπάρχει, ή επικοινωνήστε – συμβουλευτείτε εξειδικευμένο ΙΤ – τεχνικό.
Σε περίπτωση που συμβεί να κατέβει ο ιός, επικοινωνήστε – συμβουλευτείτε εξειδικευμένο IT – τεχνικό.
========== Άλλες Χρήσιμες Συμβουλές ==================
*.Φροντίστε να έχετε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό Antivirus καθώς και λειτουργικό σύστημα του Η/Υ σας!
*.Συστήνεται η αγορά Λογισμικού αντιμετώπισης ιών (Antivirus) με module Internet Security.
*.Το γεγονός ότι υπάρχει εγκατεστημένο Antivirus δεν εγγυάται την αποτροπή του Ιού από το να εισχωρήσει στο σύστημα σας.
*.Φροντίζουμε την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των κρίσιμων αρχείων μας.
*.Τα παραπάνω αφορούν χρήστες λειτουργικών συστημάτων όλων των εκδόσεων WINDOWS.
Με Εκτίμηση,
Δημήτρης Καγιόγλου