Επιστολή του Προέδρου της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. κ. Δ.Τσαμόπουλου με ευχές και σκέψεις

0
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 104 34
ΤΗΛ.: 210 8224111-210 8834483 FAX: 210 8834484
http://www.efeea.gr
Απ. Αναγ. Πρωτ. Αθηνών 3352/18.10.1990 – Αρ. Κατ. 17619/19.12.1990
Αθήνα 30/12/2014
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εύχομαι ο νέος χρόνος να μας βρει όλους υγιείς, δυνατούς και αποφασισμένους να κάνουμε πολλά προσωπικά, οικογενειακά και επαγγελματικά βήματα μπροστά.
Ο χρόνος αυτός που φεύγει, δυστυχώς δεν ήταν και ο καλύτερος για πολλούς από εμάς. Πιστεύω ότι εμείς ως κλάδος, σταθήκαμε όρθιοι στις προκλήσεις για τις ανάγκες του επαγγέλματος μας και ότι με την νέα χρονιά, αν πρυτανεύσει η ενότητα και η συναδελφική αλληλεγγύη, θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια, μας έχουν φορτώσει με εργασίες δυσανάλογες των υποχρεώσεων μας. Δυνατότητες είχαμε και έχουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει κάθε φορά να επιτρέπουμε στη πολιτεία εκ του ασφαλούς να θέτει σε κίνδυνο την επαγγελματική μας ακεραιότητα αλλά και την σωματική μας υγεία. Θα πρέπει όπου βρισκόμαστε στο όνομα του εμείς να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του κλάδου μας, να λέμε σε όλους τα πράγματα με το όνομα τους και να αντιμετωπίζουμε πρώτα ως άνθρωποι και μετά ως επιστήμονες λογιστές- φοροτεχνικοί, τις προκλήσεις τις οποίες μας υπαγορεύει η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Συνάδελφοι, τη χρονιά που πέρασε σαν Ένωση κάναμε πολλά. Θα μπορούσαμε σίγουρα να κάνουμε πολλά περισσότερα. Εάν όμως όλοι μαζί συμμετέχουμε στο δικαίωμα μας, που είναι οι γενικές συνελεύσεις του κλάδου, η συνεχόμενη ενημέρωση που μας παρέχει η Ένωση μας και η συμμετοχή μας γενικώς στα κοινά του κλάδου, έχοντας τη θέληση, θα αλλάξει αυτή η κακή αντιμετώπιση που εκπορεύεται από τους φορείς του Δημοσίου που έχουν σχέση με την άσκηση του επαγγέλματος μας, και οι οποίοι αδιαφορούν για το ηθικό και υλικό κόστος το οποίο μας έχουν επιβάλλει. Στο χέρι μας είναι, αν είμαστε ενωμένοι, να τους δείξουμε στην πράξη ότι ο ευπατρίδης άμισθος υπάλληλος, πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Όσο πιο απλά νομοθετούν και όσο μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε στα κοινά με τους ίδιους όρους τότε θα υπάρξει ελπίδα. Αν συνεχίσουν με την ίδια λογική και τακτική, του επιβάλλουμε και εφαρμόζουμε, στο όνομα της κρίσης, το ισοζύγιο, τόσο για το κράτος όσο και για όλους εμάς του ιθαγενείς αυτού του κράτους, το θα έχει αρνητικό πρόσημο.
Αλλά και στη σχέση με τους πελάτες μας θέλω να σας τονίσω ότι και εκεί όσο εμείς δεν είμαστε ενωμένοι, οι πελάτες μας θα μας χρησιμοποιούν όπως και σήμερα χωρίς να αναλαμβάνουν το κομμάτι της υποχρέωσης τους που αυτονόητα είναι η αμοιβή για την άσκηση του επαγγέλματος μας. Ο λογιστής- φοροτεχνικός, είναι ελεύθερος επαγγελματίας αλλά για την άσκηση της δραστηριότητος του πληρώνει ενοίκιο, προγράμματα, επιστημονικές τράπεζες πληροφοριών, ασφαλιστικές εισφορές, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συνεργάτες του, έχει δαπάνες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, αναλώσιμα) και πλήθος άλλων υποχρεώσεων τις οποίες ο καθένας από μας τις γνωρίζει και δεν αφορούν τον πελάτη. Θα πρέπει λοιπόν, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οι πελάτες να καταλάβουν ότι τα χρήματα δεν τα παίρνει ο λογιστής φοροτεχνικός, αλλά είναι ο τελευταίος ο οποίος θα πάρει την αμοιβή του αφού καλύψει ως οφείλει τις πιο πάνω υποχρεώσεις που αναφέραμε.
Για αυτό απαιτείται να εφαρμόσουμε την μία και μοναδική διάταξη που είναι υπέρ μας στον κώδικα δεοντολογίας, που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από το ΟΕΕ. Πριν αναλάβουμε οποιονδήποτε νέο πελάτη, θα πρέπει να μας φέρνει από τον προηγούμενο συνάδελφο λογιστή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει καμιά οικονομική εκκρεμότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιοσδήποτε συνάδελφος αναλαμβάνει πελάτη χωρίς να ενημερώνεται από το προηγούμενο λογιστή αν του οφείλει ή όχι, σας ζητώ να γίνεται αναφορά στην Ε.Φ.Ε.Ε.Α. και η οποία με τη σειρά της θα απαιτεί από το ΟΕΕ την εφαρμογή της αντίστοιχης διάταξης του κώδικα δεοντολογίας.
Τέλος από τα βάθη της καρδιάς μου σας εύχομαι καλή χρονιά σε σας και στις οικογένειες σας.
Με εκτίμηση
Δημήτρης Τσαμόπουλος
Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε.Α.
Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker