Γιατί αύριο 27/11 κλείνουμε τα γραφεία μας και τα Μέλη του Συλλόγου μας συγκεντρωνόμαστε για την Καβάλα στην Πλατεία Καπνεργάτη στις 11πμ

0

Συγκέντρωση στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ και οι κατά τόπους Ομοσπονδίες την Πέμπτη 27 του μηνός διατρανώνοντας ότι η πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας και της εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι αυτή η πολιτική που οδήγησε 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, 850.000 εργαζόμενους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ανεργία και 3,5 εκ. συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στον πεζόδρομο της οδού Κοραή στις 11 το πρωί και στη Θεσσαλονίκη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Πλατεία Αριστοτέλους στις 10.30.

Στον προϋπολογισμό για το 2015 που κατέθεσε η κυβέρνηση παρά τις διακηρύξεις για successstory δεν υπάρχει ούτε μια παρέμβαση για να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, οι δημόσιες επενδύσεις εξακολουθούν να συρρικνώνονται, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων προβλέπονται ενώ και οι πολυδιαφημιζόμενες μεταρρυθμίσεις φαίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης και της εγχώριας ζήτησης. Οι «μεταρρυθμίσεις» στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζουν να ακολουθούν το παράδειγμα αυστηρής λιτότητας αυξάνοντας έτσι τη συσσώρευση του ιδιωτικού χρέους και υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα δημοσίων εσόδων. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος δεν αναφαίνεται στον ορίζοντα η επίτευξη μιας βιώσιμης ρύθμισής του και η εξέλιξή του συνεχίζει να εξαρτάται από τις διακυμάνσεις ροών αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων και λήξεων ομολόγων.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι οι δημόσιες επενδύσεις για μια ακόμη χρονιά υποχωρούν αυτή τη φορά κατά 400 εκ. και ότι η προσδοκία βελτίωσης των δεικτών της οικονομίας που εκφράζεται στον προϋπολογισμό (από την αύξηση των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων κατά 11,7%!!!) είναι ευχή που δυστυχώς δεν αντιστοιχεί με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πετρελαίου θέρμανσης κατά 30% οι θετικές επιπτώσεις στη εισοδήματα θα είναι οριακές και η επίδρασή της θα αμβλυνθεί από τη μικρή αύξηση του πληθωρισμού, την αύξηση της παρακράτησης στις συντάξεις και την αύξηση φορολόγησης σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού. Σε σχέση με τη φορολόγηση εισοδημάτων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανέλθει το αφορολόγητο όριο και η δυνατότητα συλλογής αποδείξεων.

Ακόμη, οι αναφορές στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα γίνονται αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών. Η μικρή αύξηση της απασχόλησης δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις ροές προς συνταξιοδότηση. Πρέπει να τονιστεί ότι η προβλεπόμενη αύξηση της δαπάνης για συντάξεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο συνταξιοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων ειδικών καθεστώτων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών λόγω της κρίσης.

Σε σχέση με την εξέλιξη της πορείας των δημοσίων δαπανών, οφείλουμε να ομολογήσουμε την αποτυχία των πολιτικών που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν. Το μεγάλο κράτος παραμένει μεγάλο (οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν στο 58% του ΑΕΠ), αλλά το ΑΕΠ συρρικνώθηκε και οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν δραματικά.

Επιπλέον, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα παραμένει το σημαντικότερο αγκάθι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παρατηρώντας τον πίνακα δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού, διαπιστώνουμε ότι η αποτελεσματική εκτέλεση του εξαρτάται τελικά σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις που παρουσιάζουν οι λήξεις ομολόγων και τα χρεολύσια.  Επιπλέον, οι δαπάνες για τόκους προβλέπονται να είναι αυξημένες κατά 200 εκ. σε σχέση με το 2014. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση του δημόσιου χρέους αποτελεί θεμέλια προϋπόθεση όχι μόνο για την απρόσκοπτη εξυπηρέτησή του αλλά και για την βιωσιμότητα της οικονομίας.

Είναι σαφές ότι αυτός ο φαύλος κύκλος λιτότητας και αναποτελεσματικών μνημονίων δεν μπορεί να συνεχιστεί· αλλά και δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε λεκτικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει  να εκφραστεί μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές που οφείλουμε όλοι να υποστηρίξουμε. Στην επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα προτεραιότητα πρέπει να έχει η πραγματική οικονομία και η κοινωνική συνοχή.

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker