Έρχονται αλλαγές σε πρόστιμα, φόρο υπεραξίας και ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού

0

Μίνι-φορολογικό με αλλαγές για πρόστιμα, φόρο υπεραξίας και ακατάσχετο φέρνει η κυβέρνηση

Τη μείωση των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τα 1.000 στα 400 ή 250 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και από τις 2.500 στα 800 ή 500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, μίνι φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή.

Παράλληλα, το εν λόγω νομοσχέδιο, με τον τίτλο «Μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», θα προβλέπει την απαλλαγή των ακίνητων άνω των 25 ετών από το φόρο υπεράξιας, καθώς και την εφαρμογή αποπληθωριστή για τα νεότερα ακίνητα.

Θα προβλέπει ακόμα την αύξηση του ακατάσχετου καταθέσεων στα 1.500 από 1.000 ευρώ, εκτεταμένους συμψηφισμούς χρεών έναντι πάσης οφειλής προς το Δημόσιο, απαλλαγή του επιδόματος επικινδυνότητας των ενστόλων από τη φορολόγηση, καθώς και τις αλλαγές που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση για το φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Πηγή: http://www.skai.gr
Για το ίδιο θέμα το eurotoday αναφέρει :

Προ των πυλών «μίνι» φορολογικό από το υπουργείο Οικονομικών

Δίχτυ προστασίας για τους αγρότες έναντι του ενδεχόμενου να φορολογηθούν με συντελεστή 26%, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, πρακτική απενεργοποίηση του πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων, παράταση των κινήτρων απόσυρσης για ένα ακόμα έτος.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μπορεί να μην φέρνει τα πάνω κάτω στο χάρτη των φορολογικών επιβαρύνσεων, περιλαμβάνει όμως ψήγματα ελαφρύνσεων σε στοχευμένο πολιτικό ακροατήριο και έρχεται να δώσει ανάσα κυρίως στις αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων.

Η νομοθετική προεργασία έχει ολοκληρωθεί στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τις οδηγίες του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και οι διατάξεις δεν αποκλείεται να προσαρτηθούν στο νομοσχέδιο για τα νέα λογιστικά πρότυπα των επιχειρήσεων το οποίο αναμένεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση εντός των ημερών.

Βασική μέριμνα του υπουργείου Οικονομικών στην παρούσα φάση είναι να κλείσει τα παράθυρα που έχουν δημιουργηθεί με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με βάση τα οποία αγρότες θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με φόρο 26% το 2015, με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014.

Τα φετινά εισοδήματα των αγροτών θα φορολογηθούν το 2015 για πρώτη φορά με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, με βάση τα τηρούμενα βιβλία.

Οι αγρότες

Φέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.

Οι ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όμως κρύβουν μια παγίδα για τους αγρότες. Εάν το δηλωθέν εισόδημα τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης), η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον θα υπολογιστεί προκαταβολή φόρου 55% .

Ακόμα χειρότερα, αν δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα, στο σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματος θα επιβληθεί συντελεστής 26% ενώ θα υπολογιστεί και προκαταβολή φόρου 55%.

Τους κινδύνους αυτούς έρχεται να εξουδετερώσει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Με τη διάταξη που προωθείται σε κάθε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το δηλωθέν, για τους αγρότες, ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 13%, μέχρι να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση ενδεχομένως από το 2015.

Με τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου:

• Πόθεν έσχες στα ακίνητα. Κατά τη μεταβίβαση ο αγοραστής δεν θα καλείται πλέον να καλύψει με το πόθεν έσχες του την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Σήμερα, εξαιτίας της απόκλισης αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η αδυναμία κάλυψης του πόθεν έσχες στο ύψος των αντικειμενικών οδηγεί στη ματαίωση αγοραπωλησιών υπό την απειλή έξτρα φόρου εισοδήματος στο τεκμήριο δαπάνης που δεν καλύπτεται από το πόθεν έσχες.

• Μένει ένα χρόνο ακόμα η «απόσυρση». Οι φορείς της αγοράς αυτοκινήτου ζήτησαν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, να παραταθούν για ένα ακόμα έτος τα κίνητρα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων. Το αίτημα έγινε σύμφωνα με πληροφορίες δεκτό, ως προς την ισχύουσα διάταξη που αφορά την αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων από καινούργια. Ζητήθηκε το μέτρο της απόσυρσης να αφορά και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Το τελευταίο αίτημα εξετάζεται. Η σχετική διάταξη ενδεχομένως να μην περιληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο αλλά να περάσει αργότερα.

• Τέλος… το τέλος επιτηδεύματος. Το πρώτο βήμα κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος αφορά άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Από το 2015 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, γλιτώνοντας έτσι 650 ευρώ. Εξετάζεται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανενεργά «μπλοκάκια».

• Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Προβλέπεται αύξηση του χρονικού περιθωρίου εντός του οποίου θα πρέπει να διευθετηθεί μια φορολογική διαφορά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από τις 60 στις 90 ημέρες. Σήμερα, ένας στους δύο φορολογούμενους που προσφεύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών για να τα βρει εκτός δικαστικών αιθουσών με τη φορολογική διοίκηση, φεύγει με άδεια χέρια καθώς η προσφυγή του απορρίπτεται λόγω παρέλευσης του 60ήμερου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 4.962 υποθέσεις που πέρασαν από τα «χέρια» της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών από τις αρχές του έτους 2.394 υποθέσεις απορρίφθηκαν, χωρίς να εξεταστούν, επειδή πέρασαν οι 60 ημέρες της προθεσμίας. Το πρόβλημα αυτό, ελπίζει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών με την αύξηση των 60 ημερών σε 90.

• Παράταση για το Ε9. Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9 εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου. Η σχετική εφαρμογή για τις διορθώσεις όμως δεν έχει ακόμα ανοίξει και δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν τις αρχές Νοεμβρίου. Θα δοθεί παράταση της προθεσμίας τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker