Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ.Α. Τσίπρα με τους εκπροσώπους των γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων (ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ)

0

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους μετά την συνάντηση:  Πρόεδρος του ΤΕΕ: «Στην πορεία δεν πήγαν πλούσιοι μηχανικοί γιατί απλά δεν υπάρχουν» – Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ανακοίνωσε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Η αποχή θα συνεχιστεί, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Τις νέες προτάσεις για το ασφαλιστικού της κυβέρνησης παρουσίασε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, στον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, η συνάντηση των επιστημονικών φορέων με τον Πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και μετά την ολοκλήρωσή της, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ανακοίνωσε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία στις 28 και 29 του μηνός, ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε ότι έφυγαν χωρίς να λάβουν καμία δέσμευση και ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος είπε ότι η αποχή θα συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι το κράτος απορροφά το 90% του εισοδήματος των δικηγόρων.

Η κυβέρνηση λέει, πάντως, πως κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις «μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων, την σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, «που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο».

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Α. Νέοι επιστήμονες

1) Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

2) Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3) Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. Άνεργοι

1) Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2) Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. Εργαζόμενοι με μπλοκάκι

1) Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. Μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων

1) Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2) Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

«Να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους…»

«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε νωρίτερα με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων μπροστά στις κάμερες μαζί τους.

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανείς κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημερεύουν. «;Άρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.

Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου για τους ελευθέρους επαγγελματίες

Ο υπουργός Εργασίας, εξερχόμενος από τη συνάντηση, υπερασπίστηκε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία, όπως είπε, προβλέπει ένα δίκαιο σύστημα με μέτρα προστασίας για τους αδύναμους.

Επανέλαβε ότι ευνοούνται όσοι δηλώνουν έως 12.000 ευρώ ετησίως και τόνισε ότι στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκε η ελάφρυνση των νέων επιστημόνων για τα πέντε πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πρότεινε τα δύο πρώτα χρόνια η ασφαλιστική εισφορά να υπολογίζεται στο 14% του καθαρού τους εισοδήματος, τα επόμενα τρία στο 17% και μετά τα πέντε έτη στο 20% του εισοδήματος, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον, οι νέοι επιστήμονες θα καταβάλλουν χαμηλότερο ασφάλιστρο όπως και οι αγρότες το οποίο αντιστοιχεί σε 93,7 ευρώ, συν την εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας 32,58 ευρώ το μήνα (σύνολο 126,2 ευρώ).

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, μέλημα του πρωθυπουργού είναι οι άνεργοι και συγκεκριμένα να εφαρμοστεί η βοήθεια που προβλέπουν οι υπάρχουσες διατάξεις και να μην πληρώνουν εισφορές όσοι δεν εργάζονται.

Όπως συμφωνήθηκε, από εδώ και πέρα θα αναλάβουν τα τεχνικά κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων τα οποία θα ποσοτικοποιήσουν τις προτάσεις των δύο πλευρών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμη πώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου να γίνει το συντομότερο δυνατό και συμπλήρωσε πως «φαίνεται ότι οι θεσμοί θα έρθουν Τετάρτη βράδυ», οπότε και εκείνος θα βρίσκεται στο ευρωκοινοβούλιο.

«Γραβάτα Armani και Dior φοράνε δικηγόροι με μεγάλα εισοδήματα»

Αμέσως μετά τη συνάντηση καταγράφηκε μια μίνι κόντρα μεταξύ του υπουργού Εργασίας και του πρόεδρου των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή.

Ο κ. Αλεξανδρής, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και σχολιάζοντας το αποκαλούμενο κίνημα της γραβάτας είπε πως η γραβάτα είναι «εργαλείο της δουλειάς των δικηγόρων» και υπογράμμισε πως «δεν είναι κίνημα αγχόνης αλλά ζήτημα ζωής».

Έφερε δε ως παράδειγμα περιπτώσεις δικηγόρων που έχουν εισόδημα 10.000 ευρώ και πληρώνουν σε εισφορές περισσότερα από 9.000.

Ωστόσο, αμέσως μετά ο κ. Κατρούγκαλος σήκωσε το γάντι και ανέφερε πως μπορεί όλοι να φοράνε γραβάτα στο δικαστήριο, «αλλά γραβάτα Armani και Dior την φοράνε δικηγόροι με μεγάλα εισοδήματα».

Τόνισε δε ότι δεν πρέπει οι οικονομικά αδύναμοι να τραβάνε το κάρο και χαρακτήρισε ως «χτυπητή ανακρίβεια» το παράδειγμα που έφερε ο κ. Αλεξανδής.

Μιλώντας για τους οικονομικά ασθενέστερους ο υπουργός είπε πως είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και υπογράμμισε ότι κάποιος που έχει εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ δεν είναι προνομιούχος.

Οι γιατροί ανακοίνωσαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος είπε πως είχε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό και ότι του ζήτησε να ξαναδεί το νομοσχέδιο, «καθώς αυτό επιβαρύνει σημαντικά όλους τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες».

Σημείωσε ακόμη πως χρειάζεται ένα νομοσχέδιο που να δίνει προοπτική στον τόπο για να έχει δουλειά ο νέος επιστήμονας.

Στασινός σε Τσίπρα: «Στην πορεία δεν πήγαν πλούσιοι μηχανικοί γιατί απλά δεν υπάρχουν»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ανέφερε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε με θετική διάθεση και σημείωσε πως η κεντρική του θέση είναι να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες.

Ωστόσο, όπως τόνισε, συγκεκριμένη δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης δεν ελήφθη γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμού οι οποίοι θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από τις συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Στασινός έδωσε απάντηση για τα ρετιρέ στους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών που ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Τάε Κβο Ντο.

«Στην πορεία των επιστημόνων για το ασφαλιστικό δεν πήγαν πλούσιοι μηχανικοί γιατί απλά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο μηχανικοί χωρίς δουλειά», είπε στο protothema.gr ο κ. Στασινός, λίγη ώρα μετά την συνάντηση των επιστημονικών φορέων της χώρας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως σημείωσε, ο πρωθυπουργός έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών του κλάδου, ωστόσο, τονίζει ότι υπάρχει τεράστια απόσταση από την κατανόηση του προβλήματος μέχρι την επίλυση.

«Επειδή οι μηχανικοί δεν είναι φίλοι της ασάφειας δημιουργική ή μη περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις από το υπουργείο Εργασίας. Μέχρι τότε συνεχίζουμε την αγώνα», επισήμανε ο πρόεδρος των μηχανικών που μαζί με τους Προέδρους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και του Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο επισκέφτηκαν σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες ο κ. Τσίπρας έριξε το γάντι στους διαφωνούντες με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διαχωρίζοντας τα «ρετιρέ» από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. «Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς δικηγόρους με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων, του κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων», δήλωσε και υποσχέθηκε βελτιώσεις στις διατάξεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο ασφαλιστικό των μηχανικών αναφέρθηκε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και ο υπουργός Υποδομών και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης. Ο κ. Σπίρτζης τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εισφορών για μηχανικούς της πρώτης 5ετίας με εισοδηματικά κριτήρια και επισήμανε ότι μπορεί να προκύψουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, αν βρεθούν τρόποι να αξιοποιηθούν τα αποθεματικά του φορέα των μηχανικών.

To TEE πρωτοστατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών κατά της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τους μηχανικούς το ασφαλιστικό ναρκοθετεί την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και ακυρώνει κόπους ετών των επαγγελματιών του κλάδου. Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ, υποστηρίζει ότι το ασφαλιστικό καταργεί το Ταμείο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και το ενοποιεί σε έναν φορέα, χωρίς κανέναν διάλογο, χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη, χωρίς την απαιτούμενη μεταβατική περίοδο για μια τέτοια ενοποίηση και τέλος χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σημαντικότατες ιδιαιτερότητες που έχει το Ταμείο στην 80χρονη ιστορία του. Επιπλέον προβλέπει εξουθενωτικές αυξήσεις των εισφορών για όλους τους διπλωματούχους μηχανικούς, με ιδιαίτερη δε σφοδρότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν συντριβεί οικονομικά από την οκτάχρονη ύφεση και τους οδηγεί εκτός επαγγέλματος, τους νέους μηχανικούς δε στην μετανάστευση.

Οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρονται και στις υπέρογκες περικοπές σε ποσοστά από 20%-40%, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συντάξεις επαιτείας μετά από 40 χρόνια τουλάχιστον ασφάλισης. Τονίζουν δε ότι με τον τρόπο που προωθείται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ουσιαστικά εξανεμίζονται τα αποθεματικά του Ταμείου, καταργείται η έκπτωση κατά 50% στην εισφορά Κ.Σ. και επικουρικής για τους νέους μηχανικούς στην πρώτη πενταετία, ένα μέτρο θεσμοθετημένο πάνω από μισό αιώνα.

Τέλος, οι μηχανικοί αναφέρονται και στην αμφισβητούμενη εγγυοδοσία-πιστοδοσία από τον νέο φορέα (θεσμοθετημένη από καταβολής του Ταμείου) που θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή το σύνολο των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας, με συνέπειες σοβαρές και για την απαιτούμενη αναπτυξιακή προσπάθεια, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και του λαού.

Πηγή: www.protothema.gr

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker