Πρόσκληση συμμετοχής στην έρευνα για τη μέτρηση του διοικητικού φόρτου που επιφέρει στους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων το σύστημα Intrastat: Τρέχουσα κατάσταση και εκτιμήσεις για το μέλλον

0

Με την συμμετοχή στην έρευνα έχουμε την δυνατότητα να βελτιώσουμε τις συνθήκες της δουλειάς μας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία – Eurostat

Λουξεμβούργο, Μάρτιος 2016

Πρόσκληση συμμετοχής στην έρευνα για τη μέτρηση του διοικητικού φόρτου που επιφέρει στους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων το σύστημα Intrastat: Τρέχουσα κατάσταση και εκτιμήσεις για το μέλλον

Πείτε μας τη γνώμη σας για το διοικητικό φόρτο του συστήματος Intrastat

Η Eurostat διεξάγει έρευνα με σκοπό τη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών πληροφοριών σχετικά με τον υφιστάμενο διοικητικό φόρτο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για την υποβολή δηλώσεων Intrastat καθώς και για τον διοικητικό φόρτο που ενδεχομένως θα προκύψει στο μέλλον από την εφαρμογή των προτεινόμενων εναλλακτικών μεθόδων συλλογής στοιχείων ενδοκοινοτικού εμπορίου αγαθών, στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού του συστήματος Intrastat. (Intrastat Redesign).

Η εισαγωγή του συστήματος Intrastat οδήγησε στην απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής στοιχείων ενδοκοινοτικών συναλλαγών από τις επιχειρήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα εκτελωνισμού. Ωστόσο, το σύστημα Intrastat θεωρείτο ανέκαθεν ως ένα σύστημα συλλογής δεδομένων ιδιαίτερα επιβαρυντικό και ως εκ τούτου, μετά τη θέσπισή του, έχουν αναληφθεί διάφορες πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ του φόρτου των επιχειρήσεων και της ανάγκης παροχής στους χρήστες στατιστικών δεδομένων υψηλής ακρίβειας. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε πολλές αλλαγές του Ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου που διέπει το Intrastat. Παρά τα διάφορα μέτρα απλούστευσης που έχουν υιοθετηθεί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ερευνώμενοι επιθυμούν την περαιτέρω μείωση του διοικητικού φόρτου σε σύγκριση με ότι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα εξετασθούν εντός του πλαισίου μιας ευρύτερης μελέτης που θα εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Eurostat, η οποία θα εξετάσει εναλλακτικές μεθόδους συλλογής των στοιχείων ενδοκοινοτικού εμπορίου με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου που επιφέρει το σύστημα Intrastat, διατηρώντας παράλληλα το υφιστάμενο επίπεδο ποιότητας των παραγόμενων στατιστικών ενδοκοινοτικού εμπορίου της ΕΕ. Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει νέα στοιχεία που δεν είχαν καλυφθεί από προηγούμενες μελέτες, και νέα δεδομένα για τη μέτρηση του διοικητικού φόρτου του συστήματος Intrastat.
Η συμμετοχή σας στην έρευνα και η απάντηση σας στο σχετικό ερωτηματολόγιο απαιτεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μελλοντική ελάφρυνση του φόρτου που επιφέρει στις επιχειρήσεις η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων Intrastat.

Ως εκ τούτου, η Eurostat και η Ελληνική Στατιστική Αρχή σας απευθύνουν πρόσκληση να λάβετε μέρος στην έρευνα και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο που διατίθεται μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/ELIntrastatReportersSurvey

Η συμβολή σας στην μέτρηση του διοικητικού φόρτου του συστήματος Intrastat είναι ευπρόσδεκτη.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://ec.europa.eu/eusurvey/home/helpparticipants

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker