ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 13-01-2016
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων στο πλαίσιο του διαλόγου με την κοινωνία για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση έθεσε υπόψη τους τις προτάσεις του για:
– Τη στήριξη και βοήθεια των Νέων Επιστημόνων το πρώτο χρονικό διάστημα έναρξης της δραστηριότητάς τους.
-Και τρόπους ελάφρυνσης των βαρών και προστασίας των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκε η δικαιότερη κατανομή των εισφορών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων με βάση το σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Προς τούτο ορίστηκε η δημιουργία τεχνικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για την εξειδίκευση των προτάσεων.
Δηλώσεις Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου
«Είχαμε μία συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων των επιστημόνων σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ιδιαίτερα παραγωγική. Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους, θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου για την ισονομία στο χώρο του ασφαλιστικού για να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες εξασφαλίζοντας βέβαια την τήρηση αυτού που αποτελεί την ουσία των κανόνων όπως το βλέπουμε εμείς για το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή δίκαιοι κανόνες, λύση για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών. Για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκε η συγκρότηση μίας επιτροπής από εμπειρογνώμονες στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων, που ήταν σήμερα στη συνάντηση. Προφανώς υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και με συμμετοχή και φορέων του Υπουργείου Οικονομικών γιατί η σκέψη που έχουμε είναι να αθροίσουμε την φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση ούτως ώστε να μην καταλήγει ένα δίκαιο σύστημα σε αποτελέσματα που ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι δίκαια. Θέλουμε, επομένως να εφαρμόσουμε ένα σύστημα ισονομίας, δικαιοσύνης, ίδιων κανόνων για όλους τους Έλληνες και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την κοινωνία, πράγμα που ξεκινήσαμε από τώρα ώστε να ελέγξουμε και ενδεχόμενες συνέπειες ακραίες για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ασφαλισμένων.
Ερώτηση: Κλιμάκωση ανάλογα με το εισόδημα;
Υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Προφανώς θέλουμε η επιβάρυνση, αθροιστική, ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος, να είναι ανάλογη με το εισόδημα αλλά να μην καταλήγει δημευτική. Να το πω με απλό τρόπο, υπολογίζουμε ότι για την μεγάλη πλειονότητα και των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων, επειδή πια η βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι το εισόδημα, θα έχουμε ελαφρύνσεις. Εφόσον ελαφραίνουμε τις φτωχές και αδύναμες κατηγορίες πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αναπλήρωσης των χρημάτων αυτών πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα χρήματα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα. Δεν θέλουμε όμως αυτή η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, αθροιστική, να φτάσει σε δημευτικά επίπεδα γιατί άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη να δίνει πιο πολλά αυτός που έχει, απέναντι σε αυτόν που δεν έχει τίποτα. Αρκεί να μην φτάνει αυτή η επιβάρυνση να είναι εξοντωτική. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα δηλαδή αυτή την εξειδίκευση των γενικών αρχών του νομοσχεδίου ώστε να μείνουμε πιστοί στον κανόνα της ισονομίας αλλά να μην έχουμε και ακραία πράγματα.
Ερώτηση: Η χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση μπορεί να ισχύει και γι αυτούς που αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα;
Υπάρχουν πολλές σκέψεις δεν θέλω τώρα να είμαι πολύ ειδικός ακριβώς γιατί αυτό είναι το αντικείμενο της Επιτροπής που θα μπει σε λειτουργία από την Δευτέρα. Θα ήθελα να υπογραμμίσω το καλό κλίμα που υπήρχε στην συνάντηση και την προθυμία και των δύο πλευρών να φτάσουμε γρήγορα σε μία λύση.
Ερώτηση: Πότε θα ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή;
Άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα γιατί έρχονται οι θεσμοί. Δεν μπορεί να παραταθεί αυτή η συζήτηση περισσότερο και ούτως ή άλλως νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ».