Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία.
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015
Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία
Συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους το δημοψήφισμα. Μόλις ανακοινώθηκε, ήλθαν καλύτερες προτάσεις. Με το «όχι» θα κλείσω τη συμφωνία μέσα σε 48 ώρες. Το ζήτημα δεν είναι αν μένουμε ή όχι στην Ευρώπη, είναι αν ζούμε στην Ευρώπη. Αιχμές για τη στάση του Eurogroup.
Αυτό το δημοψήφισμα έχει αργήσει πέντε χρόνια. Ο κόσμος γνωρίζει τι καλείται να επιλέξει. Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε ώρα κάθε στιγμή αλλά η ουσία είναι συγκεκριμένη. Βεβαίως θέλουμε Ευρώπη, αλλά θέλουν να ζήσουμε στην Ευρώπη, να αναπτυχθούμε, να είμαστε ισότιμοι, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Ant1.
Το ερώτημα, σημείωσε, είναι αν θα δεχτούμε μια μη βιώσιμη λύση ή θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να βρούμε μια καλύτερη λύση.
Χαρακτήρισε ψεύτικο το δίλημμα «ναι» ή «όχι» στην Ευρώπη. Το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά ισχυρή πίεση για να βρεθεί μια καλύτερη λύση.
Από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε, έκανα ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διεκδικήσω μια συμφωνία που θα δίνει διέξοδο. Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα συνέθεταν μια τέτοια συμφωνία:
* να μην έχουμε μέτρα σκληρής λιτότητας και να τα βάρη να μην τα φορτωθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
* να έχουμε επαρκές χρηματοδοτικό πακέτο
* να έχουμε αναδιάρθρωση χρέους.
Ετσι, θα μπορούν να έρθουν να επενδύσεις και θα βγούμε στις αγορές.
Προσπάθησα για ένα συμβιβασμό. Εκανα βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Θέλαμε να παντρέψουμε τον σεβασμό στη δημοκρατία και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποδέχτηκα μέτρα λιτότητας αλλά έβαλα δική μας σφραγίδα: να μην βαρύνουν τους πολλούς αλλά τους έχοντες. Χρειάζεται, όμως, αναδιάρθρωση χρέους.
Παραμένει η πρόταση
Η πρότασή μας είναι στο τραπέζι αλλά πήρα τελεσίγραφο, τόνισε ο πρωθυπουργός. Απέναντι σε ιστορικές αποφάσεις, πρέπει να ρωτήσεις τον λαό.
Εγω είχα συγκεκριμένη εντολή και αυτό έπραξα. Εξάντλησα τις ανθρώπινες αντοχές αλλά και τις αντοχές της οικονομίας αλλά όταν είδα το τελεσίγραφο έφυγα από το τραπέζι, συμπλήρωσε.
Αρνήθηκε τις πληροφορίες ότι η απόσταση ήταν 60 εκατ. ευρώ. Όπως είπε υπήρξε διαφορά στα μέτρα αλλά και στην ουσία, όπως τα εργασιακά και οι συντάξεις.
Το διετές πρόγραμμα
Στο δημοσιονομικό κομμάτι, υπογράμμισε, η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Δεν είναι όμως μόνο τα προαπαιτούμενα αλλά επίσης το χρηματοδοτικό και το χρέος.
Αν δεν διασφαλίσουμε για επαρκές χρονικό διάστημα τη χρηματοδότηση και δεν συνομολογήσουμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα και να έλθουν επενδύσεις, υπογράμμισε.
Η πρόταση είναι σε ισχύ
Δεν έχει νόημα να λέμε ότι η πρόταση δεν είναι σε ισχύ, αξιοποιώντας κάποια τρικ της τελευταίας στιγμής. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το τελεσίγραφο άλλαξε λίγο μετά, όταν κάποιος αντιλήφθηκε ότι θα έμπαινε σε δημοψήφισμα.
Το ΔΝΤ
Πριν από λίγο το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το χρέος χρειάζεται κούρεμα και επιμήκυνση. Αυτά το ΔΝΤ δεν τα είπε σε εμάς.
Δεν κέρδισα
Στη διαπραγμάτευση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, δεν πήρα αυτό που ήθελα. Δεν κέρδισα. Γι’ αυτό ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε πιο αποφασιστικά είναι να μιλήσει ο λαός. Μας είπαν, πάρτε ένα πακέτο μέτρων για ύφεση χωρίς να σας εξασφαλίσουμε το χρέος και τη χρηματοδότηση.
Μόλις ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα ήρθαν καλύτερες προτάσεις και για το χρέος και για τη χρηματοδότηση. Το δημοψήφισμα είναι συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έκανε το δημοψήφισμα νωρίτερα ώστε να υπάρχει δίχτυ προστασίας απάντησε ότι δεν υπήρξε τότε τελεσίγραφο, αλλά μια διαπραγμάτευση που είχε στόχο να μας σύρει στις δικές τους θέσεις.
Οι τράπεζες έκλεισαν γιατί το Eurogroup δεν δέχτηκε ένα εύλογο αίτημα της χώρας να δοθούν λίγες ημέρες για να γίνει το δημοψήφισμα. Η εκτίμησή μου, σημείωσε, είναι ότι η πλευρά των υπουργών οικονομικών δεν θέλησε να δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική δημοκρατία να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία.
Τόνισε δε ότι αυτή την εβδομάδα, έχουμε ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.
Οι κλειστές τράπεζες
Επέρριψε ευθύνες στην ΕΚΤ για το κλείσιμο των τραπεζών. Όπως είπε, παλεύουμε για να τελειώσει γρήγορα αυτή η κατάσταση. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί θεωρεί ότι ο Μάριο Ντράγκι κινήθηκε έτσι, σημείωσε ότι η ΕΚΤ έπραξε με βάση τους κανόνες μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup να δώσει μια ολιγοήμερη παράταση.
Εγώ δεν αιφνιδίασα, τόνισε. Είχα πει σε Μέρκελ – Ολάντ ότι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και τους ενημέρωσα για την απόφαση.
Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία είτε με βάση το «ναι» με μια μη βιώσιμη συμφωνία είτε με το «όχι». Με το «όχι» την επόμενη ημέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα κλείσω τη συμφωνία μέσα σε 48 ώρες.
Οι καταθέσεις
Στην Κύπρο έγινε κούρεμα καταθέσεων, όχι γιατί είχαν έλλειψη ρευστότητας αλλά γιατί δεν είχαν κεφαλαιακή επάρκεια. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως. Δεν πρέπει να συνδέουμε τις δυο περιπτώσεις. Στην Κύπρο το κλείσιμο έγινε αιφνιδιαστικά και δεν υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, υπογράμμισε.
Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των πολιτών και να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε ένα αποτέλεσμα. Το δημοψήφισμα είναι η τελευταία στάση σε μια συμφωνία. Είτε η κακή που έχουμε τώρα ή μια που θα έχει προβλήματα αλλά θα δίνει προοπτική.
«Εμεις θα κάνουμε το παν για να μην τραβήξει κανείς τη σκανδάλη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η έξοδος από το ευρώ
Οσο υψηλότερο είναι το «όχι», τόσο καλύτερη συμφωνία θα πετύχουμε, απάντησε ερωτηθείς να έχει σχεδιασμό εξόδου από το ευρώ. Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης και την τελική σφραγίδα θα την βάλει ο λαός.
Τα μεγάλα όχι
Την ιστορία αυτού του τόπου την έχουν γράψει τα μεγάλα «όχι». Ένα τέτοιο θα είναι και αυτό, τόνισε. Παραδέχτηκε ότι κάποιοι σκληροπυρηνικοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ αλλά την ίδια στιγμή, η χώρα είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Δεν είναι μόνη της. Είμαι ανοικτός σε παραχωρήσεις αρκεί να δίνεται προοπτική, συμπλήρωσε.
Γιατί βάζουν το ερώτημα
Απαντώντας στο γιατί οι ευρωπαίοι βάζουν το ερώτημα «ευρώ η δραχμή» είτε ότι επιλέγουν να βάλουν το ερώτημα γιατί θέλουν την απάντηση που επιθυμούν. Το πραγματικό ερώτημα όμως το βάζει η ελληνική δημοκρατία
Δεν είναι τυχαίο
Ολοι έκαναν δηλώσεις. Ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτοί δεν έχουν ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ; Είναι δική μου ευθύνη τους τελευταίους πέντε μήνες; Αυτοί δεν φταίνε για το πελατειακό κράτος; Εγώ, όπως είπε, δεν θα πω ψέματα στον ελληνικό λαό.
Είχα πει ότι θα κάνω το παν και ότι δεν θα πω ψέματα στον ελληνικό λαό. Είπα ότι μέχρι εδώ έφτασα και ζητώ δύναμη για να προχωρήσω.
«Ευρώ πάση θυσία;», ρώτησε η δημοσιογράφος για να πάρει την απάντηση ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη για να αποδείξει στην Ευρώπη ότι χρειάζεται μια βιώσιμη λύση.
Αν επικρατήσει το «ναι»
Αν επικρατήσει το «ναι» θα έχουμε μια συμφωνία που δεν θα δώσει διέξοδο. Θα φορτώσει υφεσιακά μέτρα χωρίς διέξοδο για ανάπτυξη. Αν το επιλέξει, θα είναι σεβαστή η επιλογή του. Θα εφαρμόσουμε το Σύνταγμα. Η επιθυμία του λαού θα γίνει νόμος και εγώ θα παραμείνω ο θεσμικός εγγυητής και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα από συνεννόηση με το κόμμα αλλά και τους πολιτειακούς φορείς.
Πραξικοπήματα είναι οι δοτές κυβερνήσεις. Εγώ έδινα τη μάχη στις Βρυξέλλες και ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε «κλείσε τη συμφωνία και βάλε έναν άλλο πρωθυπουργό».
Γιατί δεν βοηθά το «ναι»
Σε ερώτηση για το αν θα ήταν καλύτερη η θέση της χώρας αν επέλεγαν οι πολίτες το «ναι» που θέλουν και οι ευρωπαίοι, απάντησε ότι «πέντε χρόνια γίνεται αυτό που θέλουν οι εταίροι αλλά λύση δεν δόθηκε»
Τα ΜΜΕ
Ασκησε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες προβάλλονται διαρκώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι θέσεις υπέρ του «ναι» και οι εικόνες στις τράπεζες. Υπάρχει πρόβλημα, παραδέχτηκε αλλά άσκησε κριτική στην υπερπροβολή.
Οι γερμανοτσολιάδες
Εγώ καταδικάζω τέτοιες εκφράσεις, υπογράμμισε για τον διχασμό και τις σκληρές εκφράσεις που ακούγονται όπως «γερμανοτσολιάδες». Την επόμενη ημέρα, σημείωσε, είτε ψηφίσουμε «ναι» είτε «όχι» θα είμαστε στην ίδια βάρκα που μπάζει και θα πρέπει να τη σώσουμε. Οι πολίτες πρέπει ελεύθεροι να επιλέξουν. Το πρόβλημά μου είναι ότι πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις για να περάσει ο εκβιασμός που ζούσα εγώ πέντε μήνες σε κάθε έναν από τους πολίτες.
Είχα τρεις επιλογές
Όταν πήρα το δημοψήφισμα είχα τρεις επιλογές: να την αποδεχτώ όπως οι προηγούμενοι, να πάω σε τυφλή ρήξη ή να ζητήσω τη στήριξη του λαού.
Αν είναι έτσι, κατέληξε, «γιατί να κάνουμε εκλογές στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα;».
Πηγή: http://www.euro2day.gr